Over mezelf

To me, photography is an art of observation. It’s about finding something interesting in an ordinary place. I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.
Elliott Erwitt

Niets zo makkelijk als je verschuilen achter een mooi citaat, maar het geeft wel precies aan waar het mij om gaat. Voor mij is fotograferen op een andere manier kijken naar de wereld. Ook al ben je duizenden keren ergens langs gelopen, er is altijd iets wat je nooit eerder opgevallen is. Het bijzondere halen uit het alledaagse, het onopvallende.

The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.
Elliott Erwitt

Een mooi plaatje maken is één ding, duidelijk proberen te maken wat je bezig houdt en dat visueel proberen te vatten is een ander. Voor mij is dat wel lastig, omdat ik mezelf wel een beetje als alleseter beschouw. Ik heb uiteraard mijn favorieten, maar ook disciplines waar ik me verre van hou (bruids-, mode-, product- of macrofotografie om maar eens wat te noemen). Je zou mijn werk kunnen categoriseren onder de noemer “straatfotografie”, niet omdat dat het enige zou zijn waar ik mee bezig ben, maar omdat het grofweg aangeeft wat ik doe: ik loop wel eens op straat en heb altijd wel een camera bij me.

Straatfotografie is sowieso een wat beladen term – een mooie quote (ik weet niet meer van wie, Bruce Gilden?): “straatfotografie is voor 99% plaatjes geschoten op straat”. En ik schiet dus best veel plaatjes op straat, maar dat maakt het nog geen straatfotografie, en mij geen straatfotografe. Maar af en toe zit er een aardige bij, en die laat ik wellicht hier zien. Maar schrik niet als er ook eens een landschap tussen zit, of een verdwaalde macrofoto.

Leica, schmeica. The camera doesn’t make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But you have to see.
Ernst Haas

In de regel zal ik niet veel vertellen over de technische achtergrond van een foto, tenzij ik dat relevant vind. Wellicht zal ik eens wat aandacht besteden aan een camera die ik gebruik, of een type film waar ik graag mee schiet, maar ik houd het voorlopig bij de plaatjes.

Your first 10,000 photographs are your worst.
Henri Cartier-Bresson